Pallontallaajat.net
Valikko

Vältyimmekö niiltä? – Asiaa luteista

“Siel on niitä tyyliin joka mestas”

“Fijillä törmäät ainaki”

“joka majapaikka Fijillä on täynnä niit”

Kuka arvaa tämän päivän aiheen?

Fidzin luteet / bed bugs

Jokunen vuosi sitten matkustelin vielä vaatteet kuuliaisesti minigripeissä ja silmä kovana kyttäsin hostelleiden patjanalusia, ettei missään näkyisi merkkejä inhoista bed bugseista. Eräässä Lombokilaisessa homestayssa sitten pyörähdin perheeni kanssa, singoten ulos Tripadvisorin uusimpien bed bugs -kuvakommenttien myötä. Tähän asti tuo ruokamyrkytystä seurannut ötökkädisko oli ainoa kosketuksemme näihin aiheena komeileviin verenimijöihin.

lähde: https://extension.entm.purdue.edu/publichealth/insects/bedbug.html

lähde: https://extension.entm.purdue.edu/publichealth/insects/bedbug.html

Nykyään olen löyhäotteisempi ja laiskempi. En jännitä niin paljoa ja otan reilusti vastaan sen mitä tulee. No nyt on tullut ämpärikaupalla luteita. Fidzillä luteiden sanotaan olevan suorastaan vitsaus. Niitä on siellä itseasiassa niin paljon, ettei niistä kirjoiteta majapaikkojen arvosteluihin. Paikallisilla on tapana heittää patjat ja petivaatteet talojen pihoille kasoiksi, joka päivä.

Olen ehkä kasvanut ihmisenä sentin, sillä aiemmin olen miettinyt luteita inhovärinöiden saattelemana ja naama sinisenä. Tuolla tarjottimella pötkötellessä asia olikin yllättäen hyvin paljon tavallisempi käsitellä. Luteethan nyt on vähän niinkuin hyttysiä. Vain pitkäikäisempiä ja erittäin sitkeitä pikku mönkijöitä. Vaikka hyväksyin luteiden uhriksi joutumisen melko kivuttomasti, silti joku merkillinen itsesuojeluvaisto kielsi työntämästä söpösti ruskettuneita nakkijalkojani enää peiton alle.

Kävin rohkeutta kerättyäni kertomassa havainnostamme respaan. Lupasivat tehdä asialle jotain. Neiti Mary tulikin parahiksi herra A:n suihkuhetken aikaan ja näki vilauksen sitä aitoa suomalaisuutta. Torakkakarkote kädessään hän otti totutusti lakanat pois ja käsitteli patjan. Huoneessa oli muuten toinenkin sänky, sellainen pienempi. Siinä ei ollut merkkiäkään bugseista. Siihen Mary ei koskenutkaan, vaikkemme olleet puhuneet missä sängyssä luteet majailevat. Ongelma oli siis tiedossa. Olin kuitenkin opiskellut, että luteista on mahdotonta päästä eroon tavallisilla hyönteismyrkyillä, joten odotukseni olivat hyvin matalalla Maryn patjanmyrkytysoperaation suhteen. Valitettavasti tämä syöpämyrkky ei pitänyt loisia poissa edes yhtä yötä, vaan jo seuraavana yönä nostelin lapsia toiseen sänkyyn.

Tavaroiden läpikäyntiä.

Kannoin seuraavana aamuna kaikki kamat pihalle. Kävimme läpi muutamat tärkeimmät vaatekappaleet ja loput paiskasimme A:n kanssa samantien roskikseen. Kun pääsimme sareelta pois, iskimme loput tavarat ja rinkat pesukoneeseen ja  kuivausrumpuun – kahdesti. Ostimme uudet vaatteet seuraavasta maasta, Jenkeistä. Tuolla saarella minulla kesti liian kauan ymmärtää mistä oli kyse, sillä emme saaneet näkyviä puremia ollenkaan ja lakanatkin vahdettiin päivittäin. Joka aamu verijälkiä oli kuitenkin muuten puhtaissa lakanoissa ja ikävä kyllä jouduin kohtaamaan näitä loisia myös silmästä silmään muutaman kerran. Ehkä emme olisi viipyneet niin kauaa, jos olisin ymmärtänyt tämän  puolen saaresta joutuisammin.

Tips: Luteet kuolevat muuten joko kylmäkäsittelyssä -15°c tai lämmössä yli 57°c. Paras tapa on ehkä pakastaa kaikki luteiden kanssa kosketuksissa mahdollisesti olleet tekstiilit, tai pyörittää ne kuumassa pesussa ja kuivausrummussa. Älä unohda käsitellä rinkkaa 🙂

Oletko sinä joutunut luteiden syömäksi? Miten hostellin henkilökunta on suhtautunut asiaan?

Terveisin onnellisesti bedbugsvapaa Kiti

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Jaana 02/05/2016 21:55

  Olen tullut luteiden syömäksi Balilla halvassa hotellissa. Sielläkin suoritettiin kyseinen myrkkysuihkutus ja tuotiin uudet petivaatteet. Luteita oli vain minun sängyssäni, tai sitten kaverini ei vaan saanut yhtä pahaa allergista reaktiota niistä kuin minä. Toinen paikka missä luteita oikein vilisi oli pitkänmatkan bussi Balilta Keski-Jaavalle. Kiva matkustaa 12 tuntia tietäessä että minut melkein syödään elävältä. Ja sama tietenkin takastullessa vaikka valittiin toinen bussifirma. YÖÖK! Onneksi niitä ei kuitenkaan tullut mukanani huoneeseeni Balilla saatikka kotiin asti Suomeen.

 • Vastaa kitigo 02/05/2016 23:32

  Hyi mitä kokemuksia! Erityisesti nuo ludebussit saavat kyllä niskavillat pystyyn! Onneks sitä ei sentään kovin usein joudu näiden kanssa tekemisiin minä myös pelkäsin tuovani niitä mukana seuraaviin paikkoihin tai jopa kotiin.. Siks kai kaikki kamat jäi tuolle tielle

 • Vastaa jyka 04/05/2016 00:04

  Monenlaisissa murjuissa ympäri palloa on tullut öitä vietettyä, mutta ainoat luteet olen nähnyt motellissa Floridassa ja Kaliforniassa..
  Ja ainoan sisätiloissa olleen torakan olen nähnyt Sydneyn keskustahotellissa.

  Minulle on kaikenmaailman kauhutarinoiden lukemisien jälkeen jäänyt sellainen ludekammo että pakastan ja/tai saunotan kaikki matkatavarani matkan kuin matkan jälkeen, vaikka en olisi yhtään ludehavaintoa tehnytkään. Olisi katastrofi istuttaa ne omaan asuntoon.

  • Vastaa kitigo 05/05/2016 00:39

   Onneksi noita ei joka murjussa sentään sikiä. olen ihan samaa mieltä, olis järkkyä kantaa noita loisia omaan kotiin. Talviaikaan onkin helppoa esim “unohtaa” rinkka päiviksi pihalle

  Jätä vastaus