Pallontallaajat.net
Valikko

Bula vinaka Mana island!

Ennen saapumista Fidzin kansainväliselle lentokentälle Nadiin, kuvittelin vastassa olevan valkoista marmoria, naisia Louis Vuittoneissaan ja hulppeita ostoskeskuksia. Tai ainakin jotain ostoskeskuksia. Ei niin että olisin toivonut sellaista, mutta mielikuvissani Fidzi näyttäytyi lomakohteiden parempana seppälänä.

20160106_185914

Kolmen ja puolituntisen jälkeen Virgin Australia päästi matkustajansa kylläisinä Nadin turvatarkastukseen. Ilmaisen aterian tarjoaminen ei ole tänäpäivänä muuta kuin poikkeus noin lyhyellä lennolla eikä Virgin Australian henkilökunnassa, aluksessa tai turvallisuudessa ollut muutoinkaan ainoatakaan moitteen sijaa.

Homeinen pieni kenttä repsottavine kokolattiamattoineen ja teennäiseltä kuulostavat bula!-huudot saivat tunnetilani jonnekkin itämeren lukuisista risteilyaluksista. Taksikuskien verestävät silmämunat kertovat tarinaa venyneistä kavailloista ja työstä, jota tehdään epäilemättä löysin rantein.

Ennenkuin tutustuin Fidziin, tunsin luotaantyöntävää tunnetta koko kulissia kohtaan. Tuntemukseni väänsivät väärään suuntaan ja myönnyn nyt iloisesti virhearvioni jaloissa. Kävellessäni vauvan kanssa pitkin typötyhjiä Nadin sementtipolkuja etsien liikettä, josta löytäisin vaippoja, sain osakseni aitoa polynesialaista huomiota. Bula on sana, jonka kuulet ensimmäisenä ja otat viimeisenä mukaasi. Ei siis mitään teennäistä, vaan tapa rikkoa ihmisten välinen hiljaisuus. Muuttaa hymy sanaksi.

20160111_102444

20160105_115250

Väestö on hyvin harvaa ja valtaosa asuu kylissä ympäri saaria. Kylien asukkailla on traditioita, tansseja, kavailtoja ja jokailtaisia rugbymatseja. Lasten hittilelu on puusta veistetty teräväkärkinen kapula, jonka selässä on pidemmälle aisalle kaiverrettu kolo. Pitkällä kepillä työnnetään veneeksi paljastunutta kapulaa ympäri kylää pitkin valkoisia hiekkapolkuja ja kristallinkirkasta vesirajaa. Kylän isompien kundien tehtävä on veistää kylän joka lapselle oma.20160111_102632

20160104_154400_HDR

Bureemme Manalla

Kauppoja ei juurikaan ole ja ne vähät mitä kaupungeissa on, tuuperruttavat huikealla hintatasollaan. Mutta eipä tuo vielä mitään. Tulkaapa tänne pikkusaarelle ostamaan pullo vettä! Fidzillä vallitsee monopolien aikakausi. Yleensä pienillä saarilla on vain yksi kauppa ainoan resortin yhteydessä. Yhden vesipullon hinta voi olla noin kuusinkertainen pääsaaren kaupasta ostettuun vastaavaan. (esimerkiksi 1,5l pullosta vettä saa pulittaa pääsaarella n.1,5 FJD ja sama Manalla 5-7FJD. Kurssi taas on n. 2,3FJD eurosta)

20160111_114129

Englanti on toinen pääkieli ja sillä pärjää lähes jokaisen kanssa. Gospel-laulut raikaavat sunnuntaisin, kun kirkon ovet aukenevat kansalleen aamulla.

Viikko meni silmänräpäyksessä Mana islandilla, vaikka olimme epäuskoisia kuinka jaksaisimme kuluttaa samaa santaa seitsemän pitkää päivää. Nyt olemme jo karistaneet Manan valkoiset hiekat varpaistamme ja maihinnousseet Bounty islandille seuraavaksi viideksi päiväksi.

20160111_115435

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa katareissaa 11/01/2016 11:28

    Kiva lukea Fiji -juttuja ja katsella tuttuja maisemia 🙂 Omassa blogissani taisin lähinnä keskittyä ylistämään Fidziä, sen verran lujaa paikka silloin iski. Tää sun kirjoitus oli tosi mielenkiintoinen ja otti huomioon ns. molemmat puolet (en keksi nyt miten paremmin ilmaisisin asian,mutta ehkä ymmärrät mitä tarkoitan :D) Nauttikaa reissusta!

    • Vastaa kitigo 12/01/2016 21:55

      Kiitos kivasta kommentista! Kahlasinkin ennen tänne tuloa muutamia hyviä fiji-postauksia ja vietin myös sun blogin parissa tovin jos toisenkin 🙂 onhan tää mahtava mesta, mitä nyt vähän alkuun nihkeilin 😀

    Jätä vastaus