Pallontallaajat.net
Valikko

Phare, the cambodian circus

Yksi Siem Reapin kohokohdista oli paljon positiivista keskustelua herättänyt Phare Circus. Lyhyesti kyseessä on Battambangissa toimiva julkinen taidepainotteinen koulu, joka tarjoaa erittäin huonoista oloista tuleville lapsille ja nuorille maksutonta koulutusta ja osalle myöhemmin työllistymisen sirkuksessa. Vaikka kaikki tämä kuulostaa liian hyvältä, se ei pelkästään ole totta vaan myös toimiva konsepti.

Näitä nuoria taiteilijoita on helppo rakastaa, sillä heidän tekemisestään paistaa kova työ ja uskomattomat kyvyt. Suosittelen tätä esitystä jokaiselle tänne tulevalle. Osallistumalla esitykseen et pelkästään tue hyvää asiaa, vaan näet oikeasti hauskan ja fyysisesti taitavan shown. Lisää tietoa löydät osoitteesta www.pharecircus.org

20151103_105554

www.pharecircus.org

Olin hieman harmissani siitä, että teltan ollessa pieni ja näytöksen loppuunmyyty, sattui katsomo täyteen kovaäänisiä keski-ikäisiä turisteja. Pohjat oli ilmanmuuta naukkailtu bussissa. Heille oli luontevaa huudella toisilleen, tehdä “aaltoja”, esittää varjokuvia videotykkiin ja räpsiä salamavaloa kaikista järjestäjän kieltopyynnöistä huolimatta. Tunnelma muistutti paikoitellen enemmän lätkämatsia kuin viihdetaiteen areenaa. Myöhästyneille eläkeläiskatsojille luonnollisesti buuattiin ja läsäytettiin raikuvat aplodit. Kamalan loukkaavaa käytöstä, jota oli vaikea seurata vierestä potematta myötähäpeää. Tästä saisi taas aasinsillan siihen, miksi tietynlaiset turistit käyttäytyvät epäkunnioittavasti vieraassa kulttuurissa? Törmäättekö muut tällaiseen ilmiöön? Sädekehääni vielä vähän vahatakseni, omat tyttäremme seurasivat hiirenhiljaa väsymyksestä huolimatta tuon tunnin mittaisen näytelmän. Ilmeet vaihtelivat heillä välillä epäuskoisesta aina hämmästyksen äärirajoille. Nuorempi neiti A innostui myös musiikkiosuuksista ja värikkäistä valoista, joten saimme nauttia esityksen lisäksi bonuksena rauhallisen vauvaihmisen seurasta!

20151101_210921

Kuvat on kyllä luvalla sanoen karmeita räpellyksiä, mutta ehkä niistä se idea välittyy 😅

Tästä piti tulla ylistyspuhe sirkukselle, eikä valitusvirsi huonosti käyttäytyvistä henkilöistä, joten… 😃

…Lippuja tähän hyvänmielen esitykseen saa monien hotellien respoista ja turistikojuista hinnan ollessa 17-18$. Suosittelen ampumaan paikalle varhaisin, jotta saatte valita parhaat paikat. Olimme puoli tuntia ajoissa ja silti jäljellä oli enää jämäpaikat tolppien takana. Onni suosi kuitenkin ja saimme siirrettyä itseämme parempaan kohtaan. Sirkus sijaitsee kansallismuseon vieressä. Tuktukin pitäisi irrota kevyesti enintään kahteen dollariin per suunta kaupungin keskustasta.

20151101_205521

Aikamme täällä Siem Reabissa alkaa olla kulutettu ja paikat koluttu. Huomenna on aika hypätä bussiin ja ajella alas Phnom Penhiin jatkamaan seikkailua.

Terkuin Kiti

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

 • Vastaa Tommi Outinen 03/11/2015 07:25

  Moukkamainen turistikäytös on melko yleistä ja melko yleistä on sekin että se kulminoituu valitettavan usein erityisesti tietyistä maista saapuviin matkaajiin. Jätän mainitsematta valtioita diplomaattisista syistä. Ikävä kyllä suomalaisetkaan eivät saa ihan puhtaita lakanoita aihealueesta. Hienon sirkustarinan keskeltä bongaamani sivuaihe tarttui silmääni ja sitä kuvastaa parhaiten “matkaoppaat” ohjelmasta pari vuotta sitten verkkokalvoilleni palanut kommentti sukkasandaaleissaan, pokkarikamera kaulalla alanyassa tarpovasta pariskunnasta joka baariin piipahtaessaan tilaa suomen kielellä kaksi kaljaa: “asiakaspalvelu ja nää turkkilaiset on ihan surkeeta, eihän näistä kukaan puhu ees suomea”. Mainittakoot että alanyan tursitirysien Turkkilaisten suomen kielen taito on monin paikoin jopa poikkeuksellisen hyvää. Jätän kokonaan käsittelemättä Tallinnan raatihuoneen torin suomalaiset polttari- ym vastaavat porukat… Joko seuraava etappi on hahmotettu ?

  • Vastaa kitigo 03/11/2015 08:25

   Syystä en oikein innostu noista lähimatkoista: kynnys niille lähtemiseen on matala ja seula olematon. Kun tossa aiemmin kirjoitin toivovani että jengi painuis tutkimusmatkoille, ei tullut mieleen muistuttaa käytöstavoista. Onneksi sikailijoita on vaan murto-osa, mutta toisaalta harmi että niillä muutamilla on niin kova ääni ja taipumus hakeutua toistensa seuraan. Tympeetä pahoittaa sellaisen mieli, joka muutenkin tekee elantosa palvellessaan muita.

   Ollaan vielä viikonpäivät tuolla Phnom Penhissä, josta lennetään Surat Thaniin ja painutaan takas saarille 🙂

  Jätä vastaus